Hírek

30 éves a Kolping Iskola

2021. november




Határtalanul kirándulás a 2018/2019-es tanévben


2019. március 18-21. között Nagyváradon töltött néhány kellemes napot iskolánk 30 diákja és 4 pedagógusa, magyarságtudat erősítése, a magyar kapcsolatok építése céljából.
Első állomásként az odafelé vezető úton Nagyszalontára tértek be, hogy megtekintsék Arany János szülőházát.  Majd a második nap ellátogattak a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceumba, ahol igazán nagy vendégszeretetben volt részük, és megismerkedtek az iskola történetével, tanáraival, szakács tanulóival és közös főzés keretében erélyi ételeket készíthettek az iskola tankonyhájában, melyet közösen fogyasztottak el. 

Határtalanul – kiutazás


Az internet segítségével és az éttermek látogatásával betekintést nyerhettek az erélyi gasztronómiába. Az iskolai program zárasaként az összetartozásunk jelképeként elénekelték a magyar himnuszt. Nagyvárad látványosságait, a színházat, a városházát, a várat, a Szent László templomot idegenvezető segítségével ismerhették meg a tanulók. A harmadik nap a nagyváradi iskola egyik pedagógusával és tanulóival közös kirándulásra indultak, hogy ellátogassanak Nagykárolyba, Zilahra, Szilágysomlyóra, és megtekintsék a nevezetességeket. A kirándulás igazán jó hangulatban telt, alkalmat adott közös éneklésre és a diákok közötti kapcsolatok építésére. A negyedik napon igen sok és színes élményekkel gazdagodva tértek haza a résztvevők.



Határtalanul – beutazás


2019. április 1-4. között fogadtuk Szekszárdon a Nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum vendéglátós diákjait és kísérő tanárait. A szakács diákok megismerhették a magyar konyha tájegységeinek jellegzetes ételeit, melyeket közösen elkészíthettek az iskola tankonyhájában. A nagyváradi és a magyar diákok összeállítottak egy közös receptgyűjteményt, melyben a jellegzetes ételek szerepelnek. Iskolánk gyakorló kertészetében megfigyelhették a konyhakerti növények termesztésének lépéseit és megtudhatták, hogy az ott termesztet zöldségek egy része az iskola tankonyhájának alapanyagául is szolgál.
Szent László városában, Szekszárdon olyan emberekkel is találkozhattak, akik lelkesen mutatták be a város múltját és jelenét. A népművelő a magyar kultúra lovagjától, Bognár Ceciltől megtudták, hogy mindkét város közös kapcsa Szent László, és a szekszárdi Kálvária kilátónál a tárogatós hangszerén megszólaltatta a kuruc nótákat, valamint gazdagította korbéli ismereteiket. Meglátogattak egy mézeskalács dinasztia manufaktúrát, a ma is Petrits néven üzemelő vállalkozást, ahol a mézeskalács figurák mellett a gyertyaöntés titkaiba is bepillantást nyerhettek.
Meglátogatták Babits Mihály szülőházát és az eredeti állapotában álló Bogár Tanyát. A Garay élménypince és a pécsi Littke Pezsgőpince valósággal lenyűgözte a diákokat.
A csodálatos Kalocsán is felejthetetlen élményt nyújtott a Tájház, valamint a Paprikamúzeum, ahol a paprikatermesztés rejtelmeit is megismerhették.
Felejthetetlen élményekkel gazdagodva, új barátokra lelve érkeztek haza mind a szekszárdi, mind a nagyváradi diákok és pedagógusok egy jövőbeni folytatás reményében.



 

Tekintse meg kapcsolódó galériánkat ITT...

 
 
bootstrap business templates

Névadónk munkássága

Adolph Kolping pásztorcsalád negyedik gyermekeként született, a család nem élt különösen jó körülmények között...


Linkek