Határtalanul kirándulás 2019-ben és 2022-ben

A Szekszárdi Kolping Iskola 35 tanulóval és 3 kísérőtanárral október 7-11-ig tartó kiránduláson vett részt
Erdélyben a „Határtalanul” pályázat keretében. Számos csodálatos helyen jártunk, amely a magyar történelem szempontjából is kiemelkedően fontos volt. A program fő célja az volt, hogy iskolánk diákjai megismerhessék a határon túli magyarság életét, és erősítsük bennük a nemzeti összetartozás tudatát. Sokféle helyszínen jártunk, az idegenvezető kitűnően, nagyon érdekesen mutatta be a helyi nevezetességeket.
Az utazásunk első napján (október 7-én) Aradon megtekintettük a vértanúk emlékművét, ahol leróttuk a hősök előtt tiszteletünket. Utána Lippán megtekintettünk egy templomot, amely a Csíksomlyó utáni második legfontosabb zarándokhelye Erdélynek. Majd Dévára utaztunk, ahol felmentünk, és bejártuk „Magos Déva” várát.

Az utazásunk 2. napján délelőtt Vajdahunyadvárra látogattunk, ahol megtekintettük Hunyadi János impozáns kastélyát, a délutáni program pedig Segesvár volt, ahol sétáltunk a város központjában, megnéztük Petőfi Sándor szobrát és Drakula emlékművét.
A 3. napon délelőtt ellátogattunk a Békás-szoroshoz, majd a Gyilkos-tónál tettünk látogatást. Délután pedig Csíkdánfalván a Petőfi Sándor Iskolaközpontba mentünk, ahol diákjaink megismerkedtek az iskolával, az erdélyi tanulókkal együtt pedig táncon és focin vehettek részt.
A 4. napon Tordára utaztunk, ahol megtekintettük a sóbányát, délután pedig Kolozsvárra mentünk, ahol megnéztük Hunyadi Mátyás szobrát és a szülőházát is.
Utazásunk utolsó napján Nagyváradon töltöttünk el néhány órát, itt megtekintettük a helyi nevezetességeket, majd hazautaztunk.

Határtalanul kirándulás – beutazás – 2022. április 4-8.

A Covid-19 járvány miatt a tervezettnél több idő telt el az Erdélyből való hazautazás és a csíkdánfalvi parterintézmény Magyarországra érkezése között. Több mint két év kellett ahhoz, hogy újra biztonságosan, egészségügyi kockázat nélkül jöhessenek országunkba a csíkdánfalvi diákok és tanárok. 2022 tavaszán elérkezett az idő, s a Petőfi Sándor Iskolaközpont 33 diákja, valamint 3 pedagógusa megérkezett Budapestre egy napos utazást követően, ahol elfoglalták első szállásukat. Másnap a fővárosban városnézésre indultak, ezt követően indultak, és érkeztek meg este Szekszárdra. A harmadik napon a Szekszárdi Kolping Iskola diákjai és nevelőtestülete fogadta őket, kezdve egy bemutatkozással, kötetlen beszélgetéssel, rövid power point-os visszaemlékező élménybeszámolóval az erdélyi útról, valamint kreatív közösségépítő játékokkal, intézménybejárással. Iskolánk kertészetébe is kilátogattunk, ahol érdekes gyakorlati megtapasztalással egybekötötten tájékozódhattak a kertészet életéről. Délután városnézésre indultunk velük, s a megszerzett tudás egy rövid kvíz kitöltésével volt mérhető. A negyedik napon tanárunk és diákjaink kíséretében ellátogattak a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre, majd folytatták útjukat Pécsre, ahol néhány főbb látnivalót megszemléltek. Az utolsó napon a elbúcsúzást követően indultak vissza Csíkdánfalvára.

Trikolor


Képes beszámolónk a GALÉRIÁBAN!

 
 
bootstrap business templates

Névadónk munkássága

Adolph Kolping pásztorcsalád negyedik gyermekeként született, a család nem élt különösen jó körülmények között...


Linkek